Rješenje prirodnim putem
Kako izliječiti visok krvni pritisak?
Kao posljedice bolesti srca i bubrega
2.6.2013.
druga.tv

V

isok krvni pritisak danas ima 80 % starijeg stanovništva i 40 % ljudi starijih od 35 godina, a posljedice mogu da budu bolesti srca, bubrega. Lijekovi postoje, ali je svakako bolje da se ovaj problem riješi prirodnim putem.

Ishrana
Potrebno je da jedete što više svježeg voća i povrća, integralne žitarice, mahunarke, sjemenke i orašasto voće. Izbjegavajte šećer, rafinisano ulje, alkohol, duhan, masna i slana jela.

Bijeli luk
Bijeli luk, kako pokazuju istraživanja, štiti od upalnih i oksidativnih procesa. Oštećenje krvnih sudova visoko reaktvinim molekulima kiseonika je ključni faktor koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. A jedinstven sastav bijelog luka, koji sadrži niz sumpornih spojeva, štiti od oksidativnog stresa i upala.

Magnezijum
Magnezijum je veoma važan, on učestvuje u više od 300 biohemijskh procesa u organizmu. Redovan unos magnezijuma sprečava hipertenziju, srčane bolesti, dijatebes.

Resveratrol
To je prirodni spoj koji se nalazi u koži crnog grožđa, bobičastih plodova i u šljivama. To je prirodni antioksidans i od velikog je značaja za dobro funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Voda
Nedavna istraživanja su pokazala povezanost smanjenog unosa vode i visokog krvnog pritiska. Neki ljekari savetuju da svakog jutra popijete jednu do dvije čaše mlake vode kojoj možete da dodate i limun.

Vježbe
Redovnim vježbama spriječit ćete čak za 50 % nastanak visokog krvnog pritiska, kao i kardiovaskularnih bolesti. Možete da vježbate i kod kuće, ali budite istrajni i strpljivi. Mislite na svoje zdravlje.

Korisne namirnice
Ovo su namirnice koje pozitivno utiču na regulaciju krvnog pritiska: crna čokolada, cvekla, maslinovo ulje, jabukovo sirće, krastavac, bijeli i crveni luk, zob, crveno bobičasto voće, namirnice bogate kalijumom kao što su banane.

Ljekovite biljke, začini
Ako imate visok pritisak važno je uzimati: crni i zeleni čaj, glog, lavandu, čaj od lista masline, koprivu, valerijanu, cimet, đumbir, muškatni orašćić.

Vitamin D
Ovaj vitamin je neophodan našem organizmu, a njegov nedostatak se povezuje s povećanim rizikom od nastanka hipertenzije, piše u časopisu Hypertension. Zato ne bježite od sunca, ali vodite računa kada se izlažete sunčevim zracima jer oni mogu biti i opasni.

Zdrav život
Jedite zdravo, šetajte, družite se s pozitivnim ljudima, lijepo spavajte i smijte se – to je recept za zdrav život i rješavanje problema hipertenzije.
Preporuči ovaj članak svojim prijateljima na Facebook-u ili uživo u programu televizije druga.tv.
Ako izabereš da ga preporučiš na televiziji u programu kanala druga.tv biti će objavljeno tvoje ime i članak koji preporučuješ. Naš tv kanal možeš gledati putem kablovske televizije, platforme MojaTV ili na internetu ako klikneš ovdje.